Vernieuwd  VIPLive Gepland Vervoer verbetert het plannen van niet-spoedeisend ambulancevervoer

ambulance-g86c51f77e-1920

Vandaag is officieel het vernieuwde online portaal VIPLive Gepland Vervoer  (voorheen Ambuplanner) van Topicus van start gegaan in de regio Amsterdam. Met de vernieuwde versie wordt het plannen van niet-spoedeisend ambulancevervoer verder verbeterd op proces, inhoud en veiligheid. 

VIPLive Gepland Vervoer is een online portaal waar zorgverleners digitaal een ambulance kunnen aanvragen voor gepland vervoer. De digitale aanvraag vervangt de telefonische aanvraag. Dit verkort de wachttijd voor de aanvrager in het ziekenhuis en kost minder capaciteit op de meldkamer. Voor patiënten en medewerkers in het ziekenhuis is er meer inzicht in de verwachte aankomsttijd van de geplande ambulance. In 2019 nam de regio Haaglanden VIPLive Gepland Vervoer, toen onder de noemer Ambuplanner, in gebruik, later gevolgd door de regio’s Amsterdam, Zeeland en Oost-Brabant. Het is de bedoeling dat na Ambulance Amsterdam, de ambulancedienst die de regio Amsterdam-Amstelland bedient, ook de andere regio’s overstappen op de nieuwe versie.

Nieuwe versie

De vandaag gelanceerde versie maakt het nog makkelijker om niet-spoedeisend ambulancevervoer in te plannen. De verbeteringen zijn doorgevoerd op basis van interviews met gebruikers. Zo kunnen vanaf vandaag meerdere gebruikers tegelijkertijd een aanvraag doen in VIPLive Gepland Vervoer en zijn in het uitvraagprotocol regionale verschillen verwerkt, om flexibiliteit te creëren voor betrokken meldkamers. Ook zijn diverse beslisregels toegevoegd in het systeem. Daarnaast is het design aangepast op basis van input van de meldkamers, waarmee het gebruiksgemak verbeterd is. Uniek voor VIPLive Gepland Vervoer is dat de Early Warning Score (EWS) “dynamisch” is gemaakt. De EWS bepaalt op basis van de meetwaarden van de patiënt, zoals bloeddruk en hartslag in combinatie met een beslisboom, de zorgzwaarte en dus welk type ambulance nodig is. In de nieuwe dynamische versie is er een EWS specifiek voor groepen patiënten: voor volwassenen, kinderen en voor volwassenen met COPD.  Dit garandeert de veiligheid voor de patiënt, zorgt voor passende zorg en sluit aan bij de laatste sectorale ontwikkelingen. VIPLive Gepland Vervoer is ontwikkeld conform het kwaliteitskader en landelijk protocol ambulancezorg. 

Trots “We zijn bijzonder trots op deze vernieuwde versie”, aldus Renate Bongaards, Manager Ambulance zorg bij Topicus Zorg. “De complexiteit van zorgvragen bij regionale ambulancevoorzieningen en ambulancezorg meldkamers neemt toe. Dit leidt tot meer druk op de meldkamer- en ambulancecapaciteit in Nederland. Wij verlichten deze druk door onze kennis van zorgprocessen en die van onze klanten optimaal samen te brengen in deze nieuwe versie. “

Over VIPLive Gepland Vervoer
VIPLive Gepland Vervoer (voorheen Ambuplanner) is ontwikkeld door Topicus en DigiDok in samenwerking met professionals uit het werkveld. Veiligheidsregio Haaglanden is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van VIPLive Gepland Vervoer.  Daarnaast is onderzocht waar VIPLive Gepland Vervoer aan moet voldoen om gebruiksvriendelijk en ondersteunend te zijn bij meer dan 100 professionele aanvragers uit het ziekenhuis.

Deel dit bericht

Volg ons op LinkedIn!

Volg ons op LinkedIn en mis nooit meer onze laatste updates en ontwikkelingen