SmartConsult module nu ook in Buurtdokters patientenportaal

Digidok_SmartConsult_social_1-4 – 1

Onze SmartConsult module is nu ook live in het Buurtdokters patientenportaal. Buurtdokters deed in twee huisartspraktijken een pilot met digitale triage via het portaal. En hoewel huisartsen en patiënten doorgaans niet happig zijn op e-health oplossingen is het enthousiasme groot vanwege de tijdwinst. Uiteraard is er ook opbouwende kritiek.

Digitaal vaardige patiënten van de Amsterdamse praktijken Marktkwartier en A’dam Docters zoeken steeds vaker online contact met hun arts. Sinds mei krijgt deze groep een vragenlijst voorgelegd via het beveiligde Buurtdokters-patiëntenportaal. Dit zogenaamde SmartConsult van DigiDok is inmiddels door ruim honderd patiënten gebruikt.

De gevalideerde vragenlijst leidt tot een betrouwbare anamnese, zonder dat huisarts of assistent daar tijd aan kwijt is. Een algoritme adviseert daarna of de patiënt langs moet komen, genoeg heeft aan een beeldbelgesprek of afkan met een paar schriftelijke tips.
Praktijkhoudend huisarts Jort Berghuis is er blij mee. ‘Bij een online vraag mailde ik vroeger regelmatig heen-en-weer voor ik een goed beeld van de klacht had. Door SmartConsult heb ik direct alle benodigde informatie. En in mijn spreekkamer ervaar ik meer verdieping. Ik weet al wat het probleem is en ook de patiënt is voorafgaand aan het bezoek actief aan het denken gezet over zijn zorgvraag.’

Het systeem leidt volgens Jort ook tot minder bezoek. ‘Soms wil ik bepaalde bloedwaarden checken na een consult. Moet de patiënt later wéér terugkomen. Door het nieuwe systeem kan ik patiënten nu voor het consult langs het lab sturen. Dat is efficiënt én patiëntvriendelijk.’

Hij ziet wel nog punten ter verbetering. ‘De formulering van de vragen vind ik soms nog wat direct. Dat wringt bij gevoelige onderwerpen, zoals soa’s. Ook kan de vragenlijst mijns inziens iets korter. Het is goed dat we patiënten activeren in het zorgproces, maar het moet ze wel makkelijk worden gemaakt.’

Enthousiasme en feedback, dat is eigenlijk precies waar Sophie Brühl van Buurtdokters op hoopte. Het systeem is nieuw, dus het is normaal en wenselijk dat het nog beter kan. “We gaan nu samen met Digidok kijken hoe we het systeem kunnen verbeteren. Het is wel opvallend dat huisartsen echt staan te popelen om met het Smart Consult aan de slag te gaan.” 

Binnenkort starten er meer praktijken mee, ook praktijken die geen partner van Buurtdokters zijn. Marktkwartier en A’dam Docters gaan ook graag door met het systeem, zo vertelt Jort Berghuis. “Voor sommige patiënten is het misschien even wennen, maar mijn collega’s en de assistenten zijn super enthousiast. Ze voelen zich echt ontlast. De gewonnen tijd gebruiken we voor noodzakelijk patiëntencontact.”

Wil je meer informatie over SmartConsult? Kijk dan op onze website of stuur een bericht naar Pien Bouman. Wil je meer weten over Buurtdokters? Neem dan contact op met Sophie Brühl.

Deel dit bericht

Volg ons op LinkedIn!

Volg ons op LinkedIn en mis nooit meer onze laatste updates en ontwikkelingen