Aantal digitale consulten bij huisartsenpraktijken verdrievoudigd in een jaar

Het aantal digitale consulten bij huisartsenpraktijken via Spreekuur.nl is het afgelopen halfjaar verdrievoudigd ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022. Dat blijkt uit cijfers die Spreekuur.nl vandaag bekendmaakte.

Via Spreekuur.nl, een initiatief van Topicus en DigiDok, krijgen patiënten locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor vragen over bijvoorbeeld wonden, oogklachten, koorts en huidinfecties. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door triage en anamnese vragen te doorlopen. Daarbij kunnen zij  een foto of video toevoegen. De eigen huisartsenpraktijk van de patiënt krijgt deze informatie vervolgens overzichtelijk aangeboden via een digitaal systeem en de huisarts of doktersassistent kan vlot het consult afhandelen via een chat. Patiënten kunnen hun vraag 24/7 stellen. Binnen een werkdag ontvangen zij antwoord van hun eigen huisartsenpraktijk. 

Spreekuur.nl werd in maart 2020 uitgerold. In eerste instantie als tool voor digitale huisartsenposten voor dringende vragen in de avonden en weekenden, maar inmiddels is Spreekuur.nl ook 24/7 beschikbaar bij zo’n 44 huisartsenpraktijken door het hele land. Huisartsenpraktijken gebruiken Spreekuur.nl als middel om digitale vragen van hun eigen patiënten veilig en snel te kunnen beantwoorden.

300 procent groei
Deze praktijken draaiden in het eerste halfjaar van dit jaar 300 procent meer digitale consulten vergeleken met de eerste helft van 2022. De sterke groei heeft meerdere oorzaken: huisartsenpraktijken zetten het actiever in, er zijn nieuwe praktijken begonnen en patiënten kunnen met meer vragen terecht in Spreekuur.nl. Veel voorkomende vragen van patiënten in Spreekuur.nl gaan over huidklachten, been/knie/heup klachten, oogklachten, rug/nek/schouderklachten, anticonceptie en hoesten. Ruim 59% van de vragen wordt binnen 60 minuten beantwoord door de praktijk , meer dan 40 procent zelfs binnen 30 minuten.
Yuri Samandar, huisarts bij huisartsencentrum Axel, een van de meest actieve huisartsenpraktijken met Spreekuur.nl: “We zijn heel tevreden over de groei in het aantal digitale consulten. Met Spreekuur.nl stellen we de patiënt centraal. Het doel is: kortere wachttijd, kwalitatief goede zorg, tevreden patiënten en minder werkdruk voor onze huisartsen en doktersassistenten.” 

app spreekuur

Volg ons op LinkedIn!

Volg ons op LinkedIn en mis nooit meer onze laatste updates en ontwikkelingen